Chyba każdy lubi wszamać sobie dobrego, porządnego hamburgera. W moim przepisie nie silę się na stworzenie burgera prosto z amerykańskiej budy. Mój hamburger idealnie trafi w kubki smakowe każdej Grażynki i Janusza 😀 Zapraszam do czytania, gotowania i konsumowania !
Składniki:
- 4 bułki do hamburgerów (można upiec je samemu ale to temat na inny wpis)
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula biała i 1 czerwona
- 3 ogórki kiszone
- 1 duży pomidor
- sałata
- 4 plasterki sera (dowolnego, wybierzcie ten, który lubicie)
- kilka plastrów bekonu
- musztarda
- mały jogurt naturalny
- łyżka majonezu
- 3 ząbki czosnku
- suszone oregano
- czosnek granulowany
- ostra papryka
- sól
- pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Na początek możemy pokroić wszystkie dodatki żeby nie musieć się tym martwić pod koniec. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, tak samo postępujemy z pomidorem. Czerwoną cebulę kroimy w niezbyt grube krążki. Teraz też możemy przygotować sos. Jogurt naturalny mieszamy z łyżką majonezu. Przyprawiamy sos oregano, solą i pieprzem. Czosnek przeciskamy przez praskę lub też trzemy na drobnych oczkach tarki po czym dodajemy go do całości. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy. Teraz możemy przekroić bułki. Na suchej rozgrzanej patelni przypiekamy je od wewnętrznej strony. Białą cebulkę kroimy w drobną kostkę i po dodaniu na patelnię oliwy smażymy ją na złoty kolor. Pozostawiamy ją do ostygnięcia. Mięso, z którego powstanie hamburger przerzucamy do miski. Dodajemy przestygniętą cebulkę i przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz ostrą papryką. Mięso dobrze wyrabiamy. Wilgotnymi dłońmi (lub delikatnie natartymi oliwą) formujemy 4 kotlety. Nasz hamburger nie może być za gruby bo ciężko będzie dobrze go wysmażyć, nie może też być zbyt cienki – przecież musi być soczysty. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię z oliwą. Następnie kładziemy na niej mięso i jeśli mamy miejsce wciskamy pomiędzy steki plastry bekonu. Smażymy mielone po co najmniej 4 minuty na stronie a pod koniec obsmażania drugiej strony kładziemy na nasze burgery po plasterku sera. Kiedy ser się rozpuszcza możemy przygotować bułki. Dolną wewnętrzną ich część smarujemy musztardą, tak samo można postąpić z górną częścią bułki. Na dolną część kładziemy sałatę a kiedy hamburger na patelni opływa już serem na sałatę kładziemy też mięso. Następnie na górę kładziemy kawałki pomidora, cebuli, ogórka oraz zdjęty z patelni bekon. Całość polewamy naszym sosem czosnkowym i odrobiną musztardy i przykrywamy górną częścią bułki.
Gotowe! Taki hamburger powinien zasmakować każdemu a polskie akcenty jak ogórek kiszony czy smażona cebula w mięsie podbiją serca wszystkich Grażyn i ich wybranków 😀
Niech hamburger będzie z wami, smacznego! 😀