Curry z kury i nie tylko !!!

na obrazku znajduje się curry

  W dzisiejszym wpisie chciałabym się z wami podzielić świetnym przepisem na curry!

Długo szukałam przepisu na curry, który idealnie spełniłby moje oczekiwania, nie było to jednak takie łatwe. Przepis, który wam przedstawię powstał w wyniku inspiracji innymi przepisami oraz z mojej własnej inwencji. Mam nadzieję, że zasmakuje wam tak bardzo jak mi :)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • ryż (około 100 g)
  • śmietana 18% (400 ml)
  • szpinak świeży
  • papryka
  • cebula
  • czosnek
  • 1,5 łyżka przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • oliwa

przygotowanie:

Na początek wstawiamy wodę na ryż. Zasada jest następująca, 2 szklanki wody na jedną szklankę ryżu. Możecie też zasugerować się zaleceniami producenta na opakowaniu. W między czasie kroimy kurczaka w kostkę, doprawiamy solą i intensywnie pieprzem. Przygotowujemy marynatę z łyżki oliwy, pieprzu cayenne, startego czosnku i kilku kropli cytryny po czym zostawiamy w niej kurczaka na co najmniej 5 minut ( z autopsji wiem, że zanim przygotuję resztę składników kurczak dobrze już się zamarynuje :) ). Następnie kroimy cebulę i paprykę w kostkę. Prawdopodobnie nasza woda na ryż już się gotuje, wsypujemy go więc do garnka i mieszamy co jakiś czas, będzie gotowy kiedy wchłonie całą wodę w której się znajduje. Wlewamy na patelnie oliwę i kiedy się rozgrzeje wrzucamy na nią cebulę, którą smażymy aż nabierze złotawego koloru. Paprykę dorzucamy do do cebuli a po chwili dodajemy też kurczaka razem z resztą marynaty. Wszystko smażymy przez kilka minut i zmniejszamy ogień. Dosypujemy curry i kurkumę, mieszamy wszystko razem. Dolewamy odrobinę wody i wrzucamy liście szpinaku, które pod wpływem temperatury zmniejszą swoją objętość. Do wszystkich składników dolewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem cayenne (wedle uznania). Po kilku minutach zdejmujemy z palnika. Curry podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem.

Wszystkie składniki, które podałam w przepisie na curry możecie zmieniać i dozować wedle własnych upodobań, mam jednak nadzieję, że zasmakuje wam taka jego wersja.

Smacznego! :)

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *