Spaghetti bolognese po mojemu !!

 

na obrazku znajduje się spaghetti bolognese

  Cześć wszystkim! Dzisiaj chcę pokazać wam swój przepis na spaghetti bolognese. Jest to spaghetti inne niż w większości internetowych przepisów. Zainteresowanych zapraszam do czytania i oczywiście do gotowania! :)

Składniki:

  • mięso mielone (400 g)
  • makaron spaghetti (niecałe pół opakowania)
  • kartonik passaty pomidorowej
  • puszka pomidorów w puszce (całych)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ser tarty (30/40 g)
  • suszone: oregano, bazylia, majeranek
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra w proszku (dla wielbicieli pikantnych potraw – chilli)

Przygotowanie:

Wstawiamy wodę na makaron, solimy ją i dolewamy odrobinę oliwy żeby makaron nam się nie posklejał. Kiedy woda się gotuje, kroimy cebulę w drobną kostkę i ścieramy czosnek na drobnych oczkach tarki, bądź też przeciskamy go przez przeznaczoną do tego praskę . Mięsko przerzucamy do miski, przyprawiamy pieprzem, solą papryką oraz suszonymi ziołami a następnie dokładnie mieszamy, żeby przyprawy się rozprowadziły. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i wrzucamy czosnek z cebulą, które smażymy aż się zarumienią. Dodajemy mięso i obsmażamy całość dokładnie. Kiedy mięso dojdzie, chochlą nabieramy odrobinę wody z gotującego się już makaronu i dolewamy na patelnię. Gotujemy kilka minut aż część wody odparuje po czym dolewamy passaty. Po upływie kilku minut dodajemy pomidory z puszki po uprzednim odlaniu części wody, w której się znajdują. Widelcem lub ubijaczką do ziemniaków rozgniatamy pomidorki na mniejsze części. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami (około 1,5 łyżeczki każdego z ziół). Całość mieszamy i gotujemy około 5-7 minut. Ugotowany makaron  spaghetti odcedzamy i hartujemy pod zimną wodą (długość gotowania jest inna w przypadku różnych producentów. polecam więc sugerować się zaleceniami na opakowaniu). Do gotującego się sosu dodajemy makaron i ser. Trzymamy na ogniu do rozpuszczenia się sera. Danie jest już gotowe!

Ps woda z makaronu dodawana do sosu spaghetti oraz wrzucanie samego makaronu bezpośrednio do sosu to techniki, które według moich źródeł są wykorzystywane przez prawdziwych włoskich kucharzy! Mimo, iż dodatek ostrych przypraw i całych pomidorów nie jest typowy dla włoskiego odpowiednika spaghetti uważam, że bardzo wzbogaca to danie i nadaje mu nowego, świeżego smaku. Ilość spaghetti z podanego przepisu to około 3-4 porcje.

Smacznego! :)

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *